Kontakt

Takbehandling

Vi hjälper dig att behandla ditt tak!

Takimpregnering / Anti-alg

Takpannor behöver underhållas för att hålla i längden. Ett nytt tak varar i ungefär femtio år, men med rätt skötsel kan det klara sig mycket längre. Takpannorna slits med tiden av väder och vind, regn, snö och av UV-strålar och till slut har ytskiktet skavts bort till den grad att takpannorna inte längre kan skydda tätskiktet under. Om man inte åtgärdar problemet kan det leda till omfattande och kostsamma skador på huset. Att byta ut taket på huset är både omständligt och väldigt dyrt, men visste du att slitna takpannor kan bli som nya av att tvättas och målas? En grundlig tvätt och målning av taket är ett utmärkt alternativ. Det går fort, det är betydligt billigare och det håller i upp till tjugo år. Sist men inte minst: taket blir det snyggt och ser sprillans nytt ut!

Impregnering

Från 9000 kr
  • De flesta offerter brukar kosta mellan 9000-13000 kronor
  • Är ditt hus i behov av takimpregnering? Kontakta oss på RenaTak Syd. Vi är ett av de ledande företagen i Skåne när det gäller taktvätt, & vi har vår bas i Malmö även om vi arbetar i hela Skåne.
IMG_7624 (kopia) IMG_8462

Metoden

När vi behandlar den utsatta ytan så gör vi det med hjälp av en lågtrycksspruta som jämt fördelar ut Iso A-clean över det utsatta området. Behandlingen läggs på i flera omgångar för att se till att medlet tränger ända ner i rötterna och pannans porer. När påväxten väl sugit åt sig så börjar processen av nedbrytningen omedelbart och man kan se en direkt skillnad när mossan ändrar färg och dör.

 

Därför ska du impregnera taket

Ett tak täkt med pannor av tegel eller betong kan med åren lätt få en påväxt av mossa eller alger, något som lätt syns för blotta ögat. Problemet med det är att denna växtlighet drar till sig fukt så att taket aldrig riktigt torkar upp. När vintern sedan kommer och det blir minusgrader expanderar också det vatten som finns samlat i påväxten då det blir till is. I det läget kan det bildas så kallade frostsprängningar. Det innebär att det expanderande vattnet helt enkelt spränger sönder dina takpannor så att sprickor bildas. Det kan i förlängningen sedan leda till fuktskador. En annan nackdel med påväxt på taket är att det inte ser speciellt trevligt ut. Ofta kan det ge intryck av att fastigheten är eftersatt vad gäller skötsel.

Det finns dock professionella behandlingar som gör att du kan undvika den här typen av påväxt nästan helt. Visst kan du själv ge dig upp på taket och sopa det rent, men en mer effektiv och långsiktig lösning är att låta göra en impregnering i kombination med en tvätt av taket. När pannorna behandlas med impregneringen kan inte påväxten få fäste och redan existerande påväxt dör. Den behandling vi använder oss av på Rena Tak kallas Iso A-clean och har en hållbarhet på upp till tre år.

Takimpregnering på ett hus
IMG 0805 kopia

Så går impregneringen till

Att behandla med Iso A-clean är en smidig process som håller påväxt borta i upp till tre år. Iso A-clean är dessutom effektivt mot både angrepp av svamp och bakterier eftersom den verkar desinficerande.

Själva behandlingen går till så att medlet sprutas över takpannorna med hjälp av en spruta med lågt tryck. Detta upprepas sedan flera gånger för att man ska vara riktigt säker på att medlet når ända ned i både pannornas porer och i påväxtens rötter. Du kan efter behandlingen sedan se ganska snabba resultat. De uppträder nämligen så fort påväxten sugit åt sig det behandlande medlet. Den förlorar då sin färg och dör. Själva medlet lämnar efter sig en något fet beläggning som håller påväxten borta i flera år och dessutom skyddar taket.

Kommer påväxten tillbaka?

Tyvärr finns det inget medel som kan hålla påväxt borta för alltid. Hur lång tid det tar för påväxten att synas på nytt på din fastighet beror dock på olika yttre faktorer, till exempel luftföroreningar, skugga eller om det finns träd i närheten som släpper ned blöta löv på taket. Man kan grovt räkna med att behandlingen håller mellan två till tre år. Därefter är det dags att upprepa den.

Att regelbundet impregnera sina takpannor är emellertid en bra och kostnadseffektiv åtgärd för att öka deras livslängd. Att byta ut alla pannor är som alla vet en ganska långdragen och kostsam process. Genom att arbeta förebyggande kan man skjuta på denna process med många år.

IMG 0803 kopia
takimpregnering tjanst

Frågor och svar

Ja, det är möjligt att måla om ett plåttak. Genom att måla ett tak kan du skydda det från väder och vind, vilket förlänger takets livslängd och ger det ett fräschare utseende. För att få en hållbar och jämn målningsyta är det viktigt att förbereda taket noggrant innan målning genom att rengöra och eventuellt slipa ytan.

Det finns några faktorer att ta hänsyn till när man ska måla ett plåttak. Ett tydligt tecken på att det är dags att måla taket är när färgen börjar flagna eller lossna, eller om rost börjar synas på ytskiktet. Det är också en bra idé att måla taket om det har blivit blekt eller missfärgat av solens UV-strålar. Generellt sett rekommenderas det att man målar om ett plåttak vart 10-15 år för att bibehålla dess utseende och skyddande egenskaper.

Vid målning av plåttak rekommenderas det att använda färger som är speciellt utformade för metall, såsom en takfärg med hög motståndskraft mot väder och vind.

Hållbarheten på ett målat plåttak beror på flera faktorer, inklusive kvaliteten på färgen, exponeringen för väderförhållanden och graden av underhåll. Generellt sett kan ett väl målat plåttak hålla i flera år.

Kostnaden för att måla om ett plåttak kan variera beroende på takets storlek, befintligt skick, färgen som används och arbetskostnader för en professionell målare. Vi på RenaTak Syd kan ge en kostnadsfri offert för att ge en uppskattning av kostnaden.

Plåttak kan flagna av flera anledningar. En vanlig orsak är att taket har utsatts för väder och vind under en längre tid, vilket har lett till slitage och skador på ytan. Om taket inte har underhållits regelbundet kan det också ha blivit utsatt för rostangrepp, vilket kan orsaka att färgen börjar flagna. Därför är det viktigt att underhålla taket och genomföra reparationer och takmålning vid behov för att undvika att taket flagnar och samtidigt bidra till en förlängd livslängd på taket.

Referenser

Alla
Plåttak
Takmålning
Takbehandling
Taktvätt
renataksyd-9-1--v

Takmålning plåttak i Svedala

1-4-v

Takmålning betongpannor i Vellinge

renataksyd-3-3-1-v

Takmålning betongpannor i Tygelsjö

renatak-syd-img-v

Takmålning betongpannor i Löddeköpinge

520653bc-v

Takmålning plåttak i Harlösa/Eslöv

img-1865-2ref-v

Takmålning betongpannor i Oxie

ref-1-v

Takmålning plåttak i Staffanstorp

ref205-v

Takmålning plåttak i Ängelholm

ref20320-v

Takmålning av Plåttak i Eslöv

renataksyd-9-1-v

Takmålning plåttak i Åkarp

renatak-syd-malmo

Takmålning plåttak i Malmö

Taktvätt av RenaTak Syd

Taktvätt i Furulund

betong-1-3

Takmålning av betong

betong-2

Takmålning betong

plattak-5

Plåttak i Lund

plattak-20

Plåttak i Jönköping

Ladda in fler

Kontakt oss för ett kostnadsfritt offertförslag

Den här webbplatsen skyddas av reCAPTCHA och Google.
Privacy Policy och Terms of Service gäller.

Om storleken på filerna överskrider 7MB eller om du behöver visa fler än fyra bilder så går det bra att skicka filer via WeTransfer.

Ni kan även ringa oss på 040-643 31 06.