Kontakt

Taktvätt Malmö, Skåne

Ett självklart val när ni är i behov av en tak & fasadentreprenör

Välkommen till RenaTak Syd

Är ditt hus i behov av taktvätt? Vänd dig då till oss på RenaTak Syd. Vi är ett av de ledande företagen i Skåne när det gäller taktvätt, och vi har vår bas i Malmö, även om vi arbetar i hela Skåne.

Taktvätt utförd av experter

Alla olika sorters tak kan behöva taktvätt ibland. Vi på RenaTak Syd utför taktvätt till exempel på betongpannor, tegelpannor, eternitplattor och plåttak. Vi använder metoder som är väl beprövade, och själva har vi mer än 13 års erfarenhet inom yrket. På den tiden har vår kompetens hunnit bli bland de bästa du kan hitta i Skåne. När du anlitar oss på RenaTak Syd för taktvätt kan du undvika att takläckage uppstår i framtiden. Du kan också vända dig till oss för att få andra tjänster än taktvätt utförda, såsom takmålning, mark- och stentvätt och fasadtvätt.

Taktvätt

Från 9000 kr
  • De flesta offerter brukar kosta mellan 9000-13000 kronor
  • Är ditt hus i behov av taktvätt? Kontakta oss på RenaTak Syd. Vi är ett av de ledande företagen i Skåne när det gäller taktvätt, & vi har vår bas i Malmö även om vi arbetar i hela Skåne.
takspolning

En Taktvätt som rengör på djupet

Vi på RenaTak Syd använder oss av professionella högtryckstvättar vid utförandet av taktvätt. Vi har en väl utvecklad metod där vi rengör taket med en taksläde eller turbomunstycken som ger ett direkt rent resultat. Efter det applicerar vi en särskild påväxtbehandling som förhindrar att takpannorna får påväxt av alger, mossa, lav och annan växtlighet. Det är framför allt denna växtlighet som kan leda till problem med ditt tak. Så hör av dig till oss för att boka din taktvätt innan det gått för långt. Att ta hand om taket, underhålla det och tvätta det i tid är bästa sättet att slippa skador.

Vad finns det för fördelar med regelbunden Taktvätt?

När det börjar växa till exempel alger, mossa eller lavar på taket innebär det ett slitage på taket, dessutom gör det taket sämre skyddat mot fukt och mögel, som i värsta fall kan leta sig in till undertaket och sprider sig ner i läkten & spånt. Genom en taktvätt kan du hindra den skadliga påväxten och ge taket en längre livslängd. Dessutom kommer det se bättre ut! För att få ett extra fint resultat kan du passa på att boka in en takmålning i samband med taktvätten. Du kan själv välja mellan våra många olika kulörer.

Växtlighet binder fukt

Det största problemet med växtlighet på taket handlar om att de binder fukt. Med en taktvätt får du professionell hjälp att få bort mossa, alger och lav som börjat växa på takpannorna. Låter du istället växtligheten finnas kvar hindrar de vattnet att rinna bort från taket. De suger upp vätskan och får den att stanna kvar på taket. När mossa sen växer mellan takpannorna kommer den ta med sig fukten, som då kan leta sig ner till undertaket. Det gör att risken för fuktskador och mögel ökar betydligt. Fukten kan också leda till försämrad isolering, vilket ger höjda energikostnader. Med en taktvätt går det att förhindra.

Mossa på taket – risk för Frostsprängning

En annan risk är att den vätska som mossan bundit kan komma ner i de håligheter och porer som finns i takpannorna. När vattnet fryser under vintern expanderar det, och det kan göra att takpannor spricker genom frostsprängning. Trasiga takpannor ökar också risken för att fukt ska ta sig in i undertaket och ge byggnaden fuktskador. En sprucken takpanna är oftast inget som syns förens taket är tvättat, även detta går att förhindra genom taktvätt och rengöring av taket.

Renatak Syd hjälper dig med din taktvätt Malmö
Få bort lavar med taktvätt från Renatak Syd

Lavsyra som bryter ner takpannorna

Lavar som växer på taket bildar lavsyra. Det är en syra som fräter på och bryter ner takpannorna. Anlitar du oss på RenaTak Syd kan du få en grundlig rengöring av taket. I taktvätten ingår alltid också rensning av hängrännor och stuprör samt påväxtbehandling. Finns det trasiga takpannor byter vi ut dem i samband med taktvätten.

När är det dags för Taktvätt?

Vi på RenaTak Syd rekommenderar att taktvätt utförs någon gång i perioden februari-november. Oftast är en dag med sol och mer än 3°C det bästa. Har du en nymålad fasad rekommenderar vi att du väntar ca 1 månad med att tvätta taket eller så behövs den plastas in. Har ni en putsfasad är det viktigt att den sköljs av ordentligt så smutsstänk inte sugs fast (vi sköljer eran fasad).

Hur ofta ska ett tak tvättas?

Hur ofta det är lagom med taktvätt skiljer sig åt från tak till tak. Börjar det bli en lite kraftigare beläggning är det definitivt dags. Mellan ca 4-6 år brukar man behöva underhålla taket med en taktvätt. Ett nylagt tak kan redan efter 10 års tid ha väldigt kraftig påväxt beroende på var huset befinner sig.

Den bästa Taktvätten för ditt tak

Det första steget i RenaTak Syds välutvecklade metod för taktvätt är högtrycksrengöring med anpassat tryck efter takets material. Efter det byts spruckna pannor ut mot nya. Sedan behandlas taket med ett kemmedel som förhindrar ny mossa och annan påväxt.

Att försegla takpannorna

För att takbehandlingen ska bli komplett krävs även det andra steget i vår välutvecklade metod för taktvätt. Det handlar om att försegla eller impregnera takpannorna och gör att ditt tak kan bli i toppskick. Vi använder miljövänliga förseglingsprodukter som är framtagna för förhållandena här i Sverige, och använder dem för att restaurera tegelpannor, betongpannor, eternitplattor och plåttak. Förseglingen gör att fukt inte kan ta sig in i takpannorna och den skapar en yta som tål påfrestningar. Det gör att ditt tak kan hålla sig i gott skick.

Går det att tvätta betongpannor med högtryckstvätt?

Absolut. Högtryckstvätt är den effektivaste och miljövänligaste metoden för taktvätt. I normala fall tål betongpannor att bli tvättade, men det är viktigt att göra en okulär kontroll av taket för att säkerställa att det är i rätt skick för denna typ av taktvätt. Det är också viktigt att använda en efterbehandling vid taktvätten.

Vi tvättar ditt tak med högtrycksrengöring
En taktvätt med tillhörande takmålning från Renatak Syd

Takmålning

Väljer du att komplettera taktvätten med en takmålning utförd av oss på RenaTak Syd får ditt tak en fin färg och på samma gång en slitstark yta som är vattenavvisande. Du kan välja mellan många olika kulörer, och färgen är unik. Den består av akrylat, vilket passar våra väderförhållanden. När du avslutar taktvätten med takmålning minskar risken för mossa, svamp och annan tillväxt. Takfärgen förhindrar dessutom att vatten tar sig in i takpannorna.

Måste du byta takpannor?

För det mesta är det inte nödvändigt att byta ut takpannor mot nya. Istället kan du vända dig till oss för att få en grundlig taktvätt. Är några pannor sönder byter vi ut dem, annars räcker rengöringen för att få taket i toppskick. Förutom att det är mer miljövänligt blir det billigare för dig. Kontakta oss så får du en gratis offert!

Frågor och svar

Ja, det är möjligt att måla om ett plåttak. Genom att måla ett tak kan du skydda det från väder och vind, vilket förlänger takets livslängd och ger det ett fräschare utseende. För att få en hållbar och jämn målningsyta är det viktigt att förbereda taket noggrant innan målning genom att rengöra och eventuellt slipa ytan.

Det finns några faktorer att ta hänsyn till när man ska måla ett plåttak. Ett tydligt tecken på att det är dags att måla taket är när färgen börjar flagna eller lossna, eller om rost börjar synas på ytskiktet. Det är också en bra idé att måla taket om det har blivit blekt eller missfärgat av solens UV-strålar. Generellt sett rekommenderas det att man målar om ett plåttak vart 10-15 år för att bibehålla dess utseende och skyddande egenskaper.

Vid målning av plåttak rekommenderas det att använda färger som är speciellt utformade för metall, såsom en takfärg med hög motståndskraft mot väder och vind.

Hållbarheten på ett målat plåttak beror på flera faktorer, inklusive kvaliteten på färgen, exponeringen för väderförhållanden och graden av underhåll. Generellt sett kan ett väl målat plåttak hålla i flera år.

Kostnaden för att måla om ett plåttak kan variera beroende på takets storlek, befintligt skick, färgen som används och arbetskostnader för en professionell målare. Vi på RenaTak Syd kan ge en kostnadsfri offert för att ge en uppskattning av kostnaden.

Plåttak kan flagna av flera anledningar. En vanlig orsak är att taket har utsatts för väder och vind under en längre tid, vilket har lett till slitage och skador på ytan. Om taket inte har underhållits regelbundet kan det också ha blivit utsatt för rostangrepp, vilket kan orsaka att färgen börjar flagna. Därför är det viktigt att underhålla taket och genomföra reparationer och takmålning vid behov för att undvika att taket flagnar och samtidigt bidra till en förlängd livslängd på taket.

En man från Renatak Syd tvättar taket

Referenser

Alla
Plåttak
Takmålning
Takbehandling
Taktvätt
renataksyd-9-1--v

Takmålning plåttak i Svedala

1-4-v

Takmålning betongpannor i Vellinge

renataksyd-3-3-1-v

Takmålning betongpannor i Tygelsjö

renatak-syd-img-v

Takmålning betongpannor i Löddeköpinge

520653bc-v

Takmålning plåttak i Harlösa/Eslöv

img-1865-2ref-v

Takmålning betongpannor i Oxie

ref-1-v

Takmålning plåttak i Staffanstorp

ref205-v

Takmålning plåttak i Ängelholm

ref20320-v

Takmålning av Plåttak i Eslöv

renataksyd-9-1-v

Takmålning plåttak i Åkarp

renatak-syd-malmo

Takmålning plåttak i Malmö

taktvatt-4

Taktvätt i Furulund

betong-1-3

Takmålning av betong

betong-2

Takmålning betong

plattak-5

Plåttak i Lund

plattak-20

Plåttak i Jönköping

Ladda in fler

Kontakt oss för ett kostnadsfritt offertförslag

Den här webbplatsen skyddas av reCAPTCHA och Google.
Privacy Policy och Terms of Service gäller.

Om storleken på filerna överskrider 7MB eller om du behöver visa fler än fyra bilder så går det bra att skicka filer via WeTransfer.

Ni kan även ringa oss på 040-643 31 06.